Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü Kuruluşu Tarihçesi
Enstitümüz 2547 Sayılı Üniversiteler Kanunun KHK/41 Sayılı Yüksek Öğretim Teşkilatı Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ile Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’ ne bağlı olarak “ Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü “ adı altında müstakil bir Enstitü olarak kurulmuştur.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü, Tıp Tarihi alanında Türkiye’nin ilk ve tek Enstitüsüdür. Çeşitli sebeplerle akademik altyapısı oluşturulamamıştır.
1982 yılından 1998 yılına kadar, Enstitümüz adına 31 adet yayınımız bulunmaktadır. Bu yayınlarımız Tıp, İlahiyat, Mühendislik ve diğer bilim dallarında çeşitli bilim adamları gün ışığına çıkarılmaya çalışıldı. Bu yayınlarımızdan dolayı, Gevher Nesibe Medresesi’nin onarımı, korunması ve yaşatılması için 1990 yılında Enstitümüz adına Tübitak tarafından TÜBİTAK-İLİM VE HİZMET ödülüne layık görüldü.
Ayrıca Mayıs 1993 yılında Amerikan Uzay Üssü Nasa tarafından , Venüs gezegeninde bir tepeye “ GEVHER NESİBE SULTANIN “ ismi verilmiştir.
Bu eser çöplük ve virane bir halden bugünkü hale çok büyük emek ve gayretlerle bugüne getirildi. Müzenin 60-70 metre çevresi üniversitemize aittir. Bu eser vazo gibi ortaya çıkarılınca herkesin dikkatini, ilgisini iştahını ve kabarttı.
Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsüne bağlı olarak “Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi “ adı altında 25 yıl hizmet verdi. Bu süre zarfında müzeyi yaklaşık olarak yılda 30 ila 40 bin kişi, yerli ve yabancı turist ve misafir ziyaret etti.
1500 yataklı üniversite hastanemiz ismini ve amblemini buradan almaktadır. Üniversite Hastanemizin girişine Gevher Nesibe Sultanın büstü yaptırıldı. Çifte Medrese yaklaşık olarak 3000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Üniversitemiz tarafından Gevher Nesibe Darrüşşifası’nın kuruluşunun 800. Yılı anısına Ulusal bir kongre düzenlenmiştir. Kongre metinleri kitap halinde yayınlanmıştır. Şuanda onarımını Kayseri Büyükşehir Belediyesi yürütmektedir. Selçuklu Müzesi olarak açılmıştır. (21Şubat 2014)
29/5/2017 tarihli ve 2017/10404 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Rektörlüğe bağlı olan Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsünün adı Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü olarak değiştirilmiştir.